Kertenkelelerin duvarlara ve tavanlara yapışmasına imkan sağlayan ayak özelliklerini taklit eden bilim adamları, hasarlı dokuya yapışıp tedavi eden, herhangi bir toksin ortaya çıkarmadan biyolojik olarak eriyebilen bant üretildi.
ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) görevli bilim adamları, kertenkele ayağından esinlenerek özel bir tıbbi bant geliştirdiler. MIT öğretim üyesi Prof. Dr. Jeffrey Karp, “Bu sistem, gastrik bypass işlemleri sonucunda ortaya çıkan sızıntıların önlenmesi ve laparoskopik işlemlerde yara dikişlerinin değiştirilmesi gibi pek çok tıbbi uygulamada kullanılabilir” dedi.
Prof. Dr. Jeffrey Karp, kertenkele ayaklarının bazı özelliklerini taklit etmek suretiyle nanoteknolojinin, doku yapıştırıcılarında kullanılabileceğini ispatladıklarını söyledi. Karp, şunları kaydetti:
“Çalışmamızda, ayrıca morfoloji ve kimyanın birleştirilmiş yönlerinin, biyolojik olarak parçalanabilen ve biyolojik olarak uyumlu bir elastik bantın dokulara yapışmasını kolaylaştırmak için kullanılabileceğini de gösterdik. İnanıyoruz ki, bu sistem, gastrik bypass işlemleri sonucunda ortaya çıkan sızıntıların önlenmesi ve laparoskopik işlemlerde yara dikişlerinin değiştirilmesi gibi pek çok tıbbi uygulamada kullanılabilir.”